Opleiding, terugkomdagen en bijscholingen voor yogadocenten

Yoga & Dans als verdieping voor yogadocenten

Voor yogadocenten en yogadocenten-in-opleiding biedt Magda in samenwerking met Danielle Bersma, mede-directeur van yogaopleiding Samsara, diverse bijscholingsactiviteiten aan. Deze bijscholingsactiviteiten zijn geaccrediteerd door de VYN. De data van de bijscholingsactiviteiten, waaronder de workshops ‘Dansante yoga op en om de stoel’ en ‘Gedragen door de Aarde’, zijn te vinden in het kader hiernaast. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven kan via de website van Samsara, www.Samsara.nl.

Opleiding Yoga & Dans

De opleiding Yoga & Dans is een specialisatie voor yogadocenten en bestaat uit tien lesdagen en twee examendagen verspreid over driekwart jaar. Tijdens de lesdagen wisselen praktijk en theorie elkaar af. Naast directe kennisoverdracht maken we gebruik van interactieve werkvormen. Je oefent regelmatig thuis. Magda Samson heeft de inhoud van de opleiding ontwikkeld. Deze specialisatie wordt in samenwerking met Danielle Bersma, mede-directeur van yogaopleiding Samsara, georganiseerd.

Praktijk

Elke lesdag is er een uitgebreid oefenprogramma waarin een of meer Yoga & Dans choreografieën geleerd worden. Een zorgvuldige opbouw van de Yoga & Dans houdingen en bewegingen staat voorop. Zowel de yoga als de dans kennen een eigen bewegingstaal, die elkaar versterken.
Net als in de yoga is het mogelijk series aan te passen aan het niveau van de cursist, want ze kennen vaak een makkelijke en een moeilijker variant. Door de kracht van herhaling gaan de choreografieën in het spiergeheugen zitten. Geleidelijk komt er steeds meer ruimte voor wat je ‘een voelend leren zien’ zou kunnen noemen, voor bewustwording en meditatieve beleving.
Met het aanleren van verschillende Yoga & Dans series vergroot je je eigen ‘bewegingstaal’. De vaste structuur van Yoga & Dans series geeft de steun die het mogelijk maakt jezelf verder te ontwikkelen. Soms zijn mensen bang hun eigenheid te verliezen wanneer ze de choreografie van een ander dansen. Je kunt allen hetzelfde dansen, maar dat is slechts de vorm. Je eigenheid kun je niet verliezen. Ieder mens heeft zijn eigen unieke manier van bewegen. Soms is het loslaten van een aangeleerde structuur een belangrijke stap in je ontwikkeling.

Theorie

Elke opleidingsdag komen er theoretische aspecten van de Yoga & Dans aan bod.
De belangrijkste onderwerpen zijn:

  • Welke muziek is geschikt?
  • Hoe zoek je de juiste muziek?
  • Waar in het lichaam komt de muziek binnen?
  • Hoe ontdek je de maat en het ritme in de muziek om er een dans op te kunnen maken?
  • Waar en hoe ervaar je de adem?
  • Welke ademtechnieken kun je toepassen?
  • Hoe maak je series met een doorlopende oefenbaan?
  • Hoe schrijf je dansseries op?
  • Hoe combineer je thema’s met yoga, dans en muziek?

Examen

Tijdens de laatste dagen van de opleiding vinden de examens plaats. De planning van de individuele examens worden in overleg gemaakt. Elke cursist maakt een eigen yogadansserie op muziek en leert die aan de medecursisten. We bespreken je les met elkaar na.

Hoe cursisten Yoga & Dans ervaren? Klik hier.