Opleiding Yoga & Dans

Opleiding Yoga & Dans

De opleiding Yoga & Dans is een specialisatie voor yogadocenten en bestaat uit tien lesdagen en twee examendagen verspreid over driekwart jaar. Tijdens de lesdagen wisselen praktijk en theorie elkaar af. Naast directe kennisoverdracht maken we gebruik van interactieve werkvormen. Je oefent regelmatig thuis. Magda Samson heeft de opleiding ontwikkeld in samenwerking met Daniëlle Bersma, directeur van yogaopleiding Samsara.

Praktijk

Elke lesdag is er een uitgebreid oefenprogramma waarin een of meer Yoga & Dans choreografieën geleerd worden. Iedere dag heeft een eigen thema zoals: Vertrouwen, Adem, Ruimte, Kracht, Stabiliteit en Balans.

Een zorgvuldige opbouw van de Yoga & Dans houdingen en bewegingen staat voorop. Yoga-asana’s kenmerken zich door zowel houdingen als bewegingen. De dans heeft meer bewegingen dan houdingen, maar ook hier gaat het om vaste bewegingen zoals een loopdraai, een kruispas, een sprong en coördinaties. De asana’s worden min of meer bekend verondersteld, de bewegingen uit de dans krijgen extra aandacht.
Net als in de yoga is het mogelijk series aan te passen aan het niveau van de cursist, want ze kennen vaak een makkelijke en een moeilijker variant. Door de kracht van herhaling gaan de choreografieën in het spiergeheugen zitten. Geleidelijk komt er steeds meer ruimte voor wat je ‘een voelend leren zien’ zou kunnen noemen, voor bewustwording, meditatieve beleving, voor jezelf als deel van het geheel ervaren.
Met het aanleren van verschillende Yoga & Dans series vergroot je je eigen ‘bewegingstaal’, waardoor het gaandeweg de opleiding mogelijk wordt zelf series te bedenken.

De vaste structuur van Yoga & Dans series geeft de steun die het mogelijk maakt jezelf verder te ontwikkelen. Soms is het loslaten van een aangeleerde structuur een belangrijke stap in je ontwikkeling.

Theorie

Elke opleidingsdag komen er theoretische aspecten van de Yoga & Dans aan bod.
De belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Welke muziek* is geschikt?
 • Hoe zoek je de juiste muziek?
 • Waar in het lichaam komt de muziek binnen?
 • Welke ademtechnieken kun je toepassen?
 • Pranayama’s in de dans
 • Hoe maak je series?
 • Hoe schrijf je dansseries op?
 • Hoe combineer je thema’s met yoga, dans en muziek?*De muziek die we bij Yoga & Dans series gebruiken is toegankelijk voor iedereen. Het gaat vaak om klassieke muziek en wereldmuziek, zoals Indiase, Marokkaanse, Cubaanse of Afrikaanse muziek.

Examendagen

De laatste twee dagen van de opleiding zijn examendagen. Elke cursist maakt een eigen yogadansserie op muziek en leert die aan de medecursisten. Je verstrekt de oefenserie ook op papier. We bespreken je les met elkaar na.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Yoga & Dans ben je in staat om:

 • De basishoudingen en passen van de dans toe te passen en anderen te leren;
 • De dans te ervaren in het nu;
 • Yoga, dans en muziek te combineren en naar elkaar te vertalen;
 • Een Yoga & Dans serie vanuit verschillende thema’s inhoud te geven;
 • Lichamelijke en geestelijke aspecten in Yoga & Dans te herkennen en te integreren.


Praktische informatie

De opleiding Yoga & Dans wordt georganiseerd door Daniëlle Bersma van yogaopleiding Samsara. Voor meer informatie over lesdagen, locatie, criteria voor deelname en kosten kun je terecht op de website van Samsara of mailen naar: info@samsara.nl.
De Opleiding Yoga & Dans is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland en levert 60 punten op.

Workshop Yoga & Dans

In een workshop Yoga & Dans leer je in een of meer dagdelen een serie of choreografie aan. Een workshop Yoga & Dans is zowel geschikt voor bedrijven als voor particulieren. Inhoud en thema van de workshop kunnen zo nodig afgestemd en ingepast worden in een verder programma. Een workshop is een gelegenheid om kennis te maken met Yoga & Dans. Meer informatie, mail naar yoyogi@arvalanth.nl